Новият вариант на COVID-19 – „Пирола“, вече е засечен в Гърция. Здравното министерство констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти, съобщават медиите в страната.

Хоспитализираните ковидни пациенти в рамките на седмица са достигнали 733 души. От тях 25 души са в тежко състояние, съобщават от гръцкото здравно министерство и допълват, че смъртните случаи за тази седмица са 39 жертви.

Според гръцките медици „Пирола“ има над 30 подвида и засега не е известно какви са последствията върху човешкия организъм. Заразяването става много лесно - предимно при събиране на много хора в затворени пространства. Ето защо много гърците вече пътуват с предпазни маски, без това да е задължително.

Пирола е нов вариант на „Омикрон“. Той е тръгнал от Израел и вече беше засечен в Европа – първо във Великобритания, а след това и във Франция, пояснява БНР. Според българските медици той е по-заразен от „Омикрон“, но се очаква да протича относително леко, макар все още да няма достатъчно информация за това.

Родните медици не изключват през есента и зимата да има епидемия в следствие на бързото разпространяване на „Пирола“. Проблемът според тях е, че грипните вируси тази година ще атакуват страната ни по-рано и ако те се съчетаят с новия щам на COVID-19 е възможно да има сериозно усложняване на епидемичната обстановка в България.  

Заболеваемостта и у нас се увеличава, но малко хора се тестват за коронавирус, отчитат още експертите. Едва 10% са към момента положителните проби от всички изследвали се българи с грипни симптоми, съобщава и в. „24 часа“.