Израел затваря училищата в цялата страна от съображения за сигурност. Това заяви говорителят на израелското военно министерство Даниел Хагари, като уточни, че тази мярка ще е в сила два дни.

В същото време израелски медии призовават хората да избягват пътуванията, както и да си купят радио, за да следят актуалната информация. Въвеждат се и редица мерки за цивилното население от 23 часа на 13 април, предаде АФП.

Напрежението в региона нарасна след заплахите от страна на властите в Иран да отвърнат на смъртоносния въздушен удар по консулството им в Дамаск от 1 април. Тогава бяха убити седем души от Революционната гвардия, включително двама генерали.

Американският президент Джо Байдън заяви, че очаква Иран да предприеме ответни действия „по-скоро рано, отколкото късно“.

„Препотвърдих желязната подкрепа на САЩ за Израел“, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на срещата си с израелския си колега Цачи Ханегби.

Двамата обсъдиха напрежението в Близкия изток, което нараства на фона на евентуалната иранска атака срещу Израел.

На този фон израелският външен министър Израел Кац отложи от съображение за сигурност планираното си посещение в Унгария и Австрия, което трябваше да започне на 14 април.

Напрежението се повиши в съботния ден, когато иранските Революционни гвардейци заловиха контейнеровоз близо до Ормузкия проток. По-късно операторът на кораба, италианско-швейцарската група MSC, потвърди, че иранските власти са се качили на борда му.

Белият дом се противопостави на конфискуването на плавателния съд, собственост на Великобритания.