Във взаимни обвинения и лични нападки премина вторият дебат между кандидатите за президент на Съединените щати Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Двамата обсъдиха теми като позицията на страната спрямо Русия, положението в Сирия, борбата срещу „Ислямска държава”.

Според първите резултати Клинтън печели убедително втория дебат. Според Си Ен Ен Клинтън води с 57% срещу 34% за нейния опонент. 

Голяма част от дискусията премина под знака на отношението на Доналд Тръмп към жените.

Неговите изказвания за жените показват какво мисли той за тях и какво им прави, а публикуваното преди дни видео показва точно какъв е Тръмп, каза Хилари Клинтън. Той е обиждал и унижавал жените. Не само видеото повдига въпроси за способността му да работи за страната си, каза тя и добави, че е чувала от родители колко са загрижени от неговото поведение в президентската надпревара.

Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп каза, че изпитва голямо уважение към жените. "Не, не съм целувал или опипвал жени без тяхно съгласие", подчерта републиканският кандидат и обвини Бил Клинтън, че е извършвал посегателства над жени.

Снимка: БГНЕС

Тръмп се чувства много неловко е не се гордее с публикуваното видеото, но се зарече, че ако бъде избран за президент, ще прати по дяволите Ислямска държава и ще назначи специален прокурор, който да разследва действията на Хилари Клинтън.

По повод Сирия кандидатката на Демократите заяви, че ще поиска разследване дали Русия извършва престъпления там.

От своя страна Тръмп заяви, че стане ли президент ще нареди разследване на случая с изтеклите имейли на Клинтън и че поеме ли законността в страната, Хилари Клинтън ще бъде в затвора.

Кандидатите си стиснаха ръцете след дебата, въпреки че в началото не се ръкуваха.

Според наблюдателите Тръмп е загубил и битката с езика на тялото. Клинтън е била по-уверена, спокойна и уравновесена. В моментите, когато Клинтън говори, Тръмп обикаля наоколо, прокрадва се зад нея – нещо, което в социалните медии се коментира като зловещо.

90-минутният дебат, както и предходния, отново чупи рекорд по интерес, но в социалните межи.  „Туитър“ отчита, че това е най-коментираното политическо събитие в мрежата през последните 10 години.

Очаквано повече коментари има за Тръмп – 64% от постовете са за него, като преобладават негативните. За Клинтън процентът на туитовете е 36. Позитивните и негативните се срещат в златната среда.

Сред телевизионната аудитория обаче има драстичен спад. Предварителните данни показват, че диспутът е гледат с 20 на сто по-малко спрямо предишният, който се радваше на аудитория от рекордните 84 млн. зрители.

Третият и последен дебат ще бъде на 19 октомври в Лас Вегас, Невада.