Четирима души бяха задържани тази сутрин във френския град Монпелие по подозрение, че са готвели терористичен акт, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес.

Осуетен е план за атентат”, увери източникът, според когото заподозрените са имали „намерение да правят взривни устройства”.

Четиримата заподозрени на възраст 16, 20, 26 и 33 години са арестувани след покупка на ацетон, който може да послужи за направата на експлозивно устройство, уточни друг източник от полицията.

Основните действащи лица в предотвратения терористичен акт са Тома на 21 години и Сара - едва на 16. Те са възнамерявали тези дни да сключат религиозен брак, след което Тома да се самовзриви, най-вероятно на туристическо място в Париж, а Сара незабавно да замине в Сирия.

В сряда момичето е заснело видео, в което заявява, че ще извърши акт в името на ИД. Задържани са още двама младежи, а при обиска са намерени много вризвни вещества, някои от тях използвани и в атентата в Брюксел миналата година.

Според френската телевизия Ем 6 по непотвърдени сведения задържаните са подготвяли взривяване на терорист камикадзе в туристическа зона на Париж.

При обиски са открити веществото ТАТР – мощен експлозив домашно производство, твърде нестабилен, но високо ценен от джихадистите; ацетон, кислородна вода, спринцовки и защитни ръкавици, съобщи източник от правосъдната система.

След джихадистките атентати от 2015 и 2016 г. във Франция е въведено извънредно положение и терористичната заплаха остава много висока.

На 3 февруари египтянин нападна с мачете и викове „Аллах акбар” военнослужещи близо до парижкия Лувър. Един военен беше леко ранен, а самият нападател – прострелян тежко.