Властите в колумбийския град Меделин намират начин да окуражат жителите да опазват околната среда – и то съвсем достъпно. Машина за билети в метрото вече е и кошче за рециклиране.

Вместо пари – слагате пластмасова или стъклена бутилка. Метални кенчета също биха ви свършили работа, за да получите кредит за своя билет. Системата действа, без да е нужна регистрация.

Местната управа се надява новият проект да подобри навиците на гражданите и да помогне на града да се справи с проблемите със замърсяването.

„Това е прекрасно, защото ни спестява пари, а в същото време помагаме за околната среда”, споделя Глория Естрада, която живее в Меделин.

Според отдела за проучвания на метрото в Меделин повече от половината граждани, които ползват метрото, казват, че рециклират част от отпадъците си.

Засега такава машина има само на една станция на метрото. Ако проектът покаже положителни резултати, се очаква всички станции на метрото в Меделин да се сдобият с подобен автомат – при това скоростно, до края на годината.

Засега такава машина има само на една станция на метрото. Ако проектът даде положителни резултати, се очаква всяка една спирка в Меделин да се сдобие с екологичния автомат до края на годината.

Вижте още във видеото: