В Киргизстан днес се произвеждат парламентарни избори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Изборните секции отвориха врати в 2 ч. по Гринуич. 14 партии с над 2000 кандидати се борят за 120 места в парламента.

За фаворит е смятана Социалдемократическа партия на Киргизстан, която е близка до проруския президент на страната Алмазбек Атамбаев.

С преобладаващо мюсюлманско население Киргизстан преживя от 2005 г. насам две революции и е единствената страна от централна Азия, в която се произвеждат свободни и справедливи избори, според наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Страната позна президент с авторитарни наклонности - Аскар Акаев, който беше изгонен от власт през 2005 г. Приемникът му Курманбек Бакиев беше свален от власт през 2010 г., година, белязана от насилие на етническа основа между киргизкото мнозинство и узбекското малцинство.

От идването на власт на Атамбаев страната живее мирно. Атамбаев води проруска политика с цел развитие на киргизстанската икономика. Страната е една от най-бедните в района и руската икономическа криза й се отрази зле.