Над 70 души вече са загиналите в размириците, започнали след като бившият президент Джейкъб Зума бе принуден да влезе в затвора заради неявяване на разпит по разследване за корупция. В хаоса, невиждан през 27-те години от премахването на апартейда, бяха унищожени стотици бизнес обекти, има недостиг на храни и горива, а някои граждани се въоръжават, за да бранят своята собственост от нападения.

Измеренията на трагедията в Южна Африка бяха уловени много добре в любителско видео, на което се вижда как отчаяна майка е принудена да хвърли детето си от горящ търговски център в Дърбан. За щастие, пред сградата няколко минувачи успяват да хванат детето и то е спасено. Във видеото се вижда, че преди това жената се спуска по фасадата върху козирката на пламналата сграда, а някой хвърля момиченцето от прозорец на сградата в ръцете ѝ. По-късно жената също успява да напусне сградата и сега отново е със своята дъщеричка.

„Погледнах надолу, бях много уплашена, но долу на улицата имаше хора, аз бях паникьосана, бях готова да се доверя на всеки, който би могъл да спаси детето ми. Хората долу крещяха „Хвърли я, хвърли я“, аз си помислих, че това продължава (с пожара) да се случва и че трябва да го направя. Когато я хванаха, се успокоих, защото тя вече беше извън това място“, разказва радостната майка Наледи пред Би Би Си.

Други попаднали в капана на горящата сграда обаче нямат този късмет. По непотвърдена информация молът „Сити Лайф“ е бил подпален от размирниците.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса каза днес, че може да разпореди изпращането на още войници по улиците на населените места, докато армията и полицията дни наред се мъчат да прекратят мародерствата и насилието, съобщава „Ройтерс“.

Последствията от пандемията също допринасят за общественото недоволство. Разрастващата се безработица след началото на пандемията оставя много отчаяни хора - през първите три месеца на тази година тя е възлизала на 32,6 на сто.

Бунтовете в Дърбан затрудняват борбата с третата вълна на разпространение на коронавируса. Националната болнична мрежа, който представлява 241 публични болници в страната, обяви, че те са изправени пред недостиг от кислород и лекарства, повечето количества от които се доставят по море именно през пристанището на Дърбан. В здравните заведения не достига и храната.