Афганистанци организираха траурни бдения в памет на убития вчера в атентат японски лекар Тецу Накамура, който се беше посветил да помага на болни и земеделци в Източен Афганистан, предаде Франс прес.

73-годишният Накамура беше убит с петима афганистански охранители и сътрудници в Джалалабад, провинция Нангархар, където работеше от 80-те години.

В Кабул над 100 души се събраха около свещи и табели, в които лекарят е наречен "същински герой". "Доктор Накамура беше икона на човечността", каза един от участниците на име Хекмат.

Снимка: Reuters

Накамура беше основател на неправителствена организация "Пийс медикал сървис", която освен лекарска помощ се беше специализирала в изкуственото напояване и помагаше за обработването на обширни райони в Нангархар. Преди два месеца той беше обявен за почетен гражданин на Афганистан от президента Ашраф Гани.

Траурни бдения в памет на Тецу Накамура се състояха и в други провинции, включително Нангархар и Парван, северно от Кабул.

Талибаните отрекоха да са замесени в смъртта на лекаря. В провинция Нангархар освен талибани има и бойци на групировката "Ислямска държава", отбелязва АФП.