Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19, обяви вчера министерството на здравеопазването, предаде Ройтерс. 

Испанските власти посъветваха хората, които вече са били заразени и нямат големи усложнения, да изчакат 6 месеца след като са били диагностицирани, преди да се ваксинират.

Продължителността на защитния имунитет срещу вируса след заразяване е неизвестна, но проучвания показват, че прилагането на единична доза на такива хора засилва защитния имунитет, се казва в актуализираната национална стратегия.

Франция обяви подобна политика по-рано този месец, а италиански политици обсъждат дали да вървят по същия път. 

До четвъртък около 2,2 милиона души в Испания от приоритетни групи като обитатели на домове за стари хора и техният персонал, лица над 80 години и медици на първа линия са получили доза ваксина. Около 1,2 милиона от тях са получили и втора доза.

Едва 2% от испанците, на които е било предложено да се ваксинират, са отказали, включително по медицински причини.

Днес Чехия и Словакия удължиха извънредното положение.

А в САЩ екпсерти одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън" от една доза. Очаква се Агенцията за контрол на храните и лекарствата бързо да се съобрази с препоръките и да разреши употребата на ваксината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!