От днес във Великобритания влизат в сила нови противоепидемични мерки – пътниците, идващи от рискови страни, подлежат на задължителна 10-дневна карантина в хотели, избрани от властите. Целта на разпоредбите е да се ограничи разпространението на новите варианти на коронавируса. 

Престоят е за сметка на пътниците, а нарушителите ги грозят огромни глоби и дори затвор. 

Снимка: Reuters

Първите пътници, които са засегнати от новите ограничения, пристигнаха днес на лондонското летище „Хийтроу“. Желаещите да влязат във Великобритания трябва да резервират предварително през правителствения сайт престоя си и да платят 1750 британски лири.

Цената покрива престоя в хотела, транспорта и тестването. Пътниците определено не бяха доволни от новите правила, но нямат избор, ако искат да влязат в страната.

Снимка: Reuters

„Червеният списък“ включва 33 държави, сред които Португалия, Бразилия и Южна Африка. България не попада в забранителния списък. Той се прилага в Англия, Уелс и Северна Ирландия. В Шотландия обаче задължителната карантина в хотел е за всички пристигащи в страната.

Здравните власти в Обединеното кралство обясниха, че засега няма проблеми с новите изисквания за пътуващите. В логистиката са включени полицаи, служители на летищата и границите – те следят да не се смесват потоците с пътници. 

Снимка: Reuters

Веднъж кацнали на британска земя, идващите от рискови зони се насочват към автобуси, които ги карат до близките хотели. Малко преди 9 ч. местно време в хотел Radisson Blu Edwardian пристигнаха и първите карантинирани. Подсигурени са още 15 хотела за пътниците, които подлежат на карантина. В наличност са близо 5000 стаи, като има готовност те да се увеличат при нужда до 58 хил.

За пътниците ежедневно ще бъдат изготвяни менюта с храна, които ще могат да се разглеждат през QR код, достъпен във всяка стая, и да се поръчва през приложение. Храната ще се приготвя в ресторантите към хотелите и ще бъде доставяна до стаите.

Снимка: Reuters

По време на престоя си в хотел карантинираните трябва да бъдат тествани за COVID-19 два пъти – на втория и на осмия ден от престоя им.

Ако някой пътник избегне задължителната карантина в хотел, е заплашен от глоба до 10 хил. паунда, а ако излъже за дестинацията, от която идва – може да влезе в затвора за 10 г.

Стратегията за карантина в хотел беше приложена в Австралия и Нова Зеландия, като беше определена като изключително успешен вариант за ограничаване на разпространението на коронавируса.