"Холандия каза "стоп" на популизма" - с тези думи премиерът на страната Марк Рюте и победител на парламентарните избори се обърна тази нощ към избирателите. Съставянето на ново правителство обаче ще е сложно, защото за него ще са нужни поне 4 партии, съобщава специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев.

В поредните национални избори със световен залог, управляващата Народна партия за свобода и демокрация успя категорично да победи антиимигрантската Партия на свободата на Герт Вилдерс след обрат през последната една седмица.

Според холандските анализатори реакцията на премиера Рюте при опитите на Турция да организира митинги на холандска територия, както и твърдата му позиция при последвалата конфронтация с Реджеп Ердоган са донесли тези 5 или 6% повече в сравнение с преди само една седмица.

В същото време, обаче, в Ротердам, където турски протест беше разгонен с конна полиция и водни струи, Вилдерс постига най-високия си резултат и почти се изравнява с управляващите.

След като рекордните 81% от холандците пуснаха бюлетина, в долната камара на парламента влизат 13 партии. Народната партия е с 31 или 32 от общо 150 места, следвана от три формации с по 19, сред които е и тази на Вилдерс.

Така след напрегнатите избори Холандия върви към тежки коалиционни преговори.