Виден имунолог призова Берлин да разшири одобрението за прилагането на ваксината на „АстраЗенека“ и при хора над 65-годишна възраст, като предложи канцлерът Ангела Меркел да получи инжекцията на живо по телевизията, за да разсее страховете относно безопасността му, предаде съобщава БТА. 

Оксфордската ваксина е одобрена в Германия за хора под 65 г., за разлика от препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“, които получиха зелена светлина и за по-възрастните.

Карстен Ватцел, главен секретар на Германското дружество по
имунология, каза в интервю за Би Би Си, че германският регулатор вероятно ще промени сегашната препоръка. Той цитира неотдавнашни данни от Шотландия, показващи, че възрастните са защитени срещу тежко заболяване от продукта на британско-шведската компания.

„Ако в този момент Ангела Меркел се яви на живо по телевизията, за да бъде ваксинирана, би било страхотно“, добави той.

В интервю за „Франкфуртер алгмайне цайтунг“ 66-годишната Меркел посочи, че е прекалено възрастна, за да бъде ваксинирана с „АстраЗенека“, според сегашните германски регулации. Тя призна, че в страната има проблем с приемането на препарата на оксфордският препарат и наблегна, че това е „надеждна ваксина, ефикасна и безопасна“.

Томас Мертенс, председател на Постоянната комисия по ваксинацията (Stiko), заяви в петък, че регулаторният орган планира да преразгледа препоръките си. Мертенс обясни, че сегашното възрастово ограничение се дължи на липсата на данни за ефекта върху по-възрастни хора и че комисията никога не е критикувала ваксината, като я нарече „много добра“.