От понеделник в Германия отварят магазините под 800 кв./м в по-голямата част от провинциите.

Снимка: Reuters

Въпреки че здравният министър Йенс Шпан обяви, че ситуацията в страната е „под контрол“ все още няма яснота за повечето браншове кога ще могат да се върнат на работните си места. В същото време родителите се питат какво ще се случи с училищата и детските заведения.

Наталия Беркенбринг и съпругът ѝ работят в големи компании. Детската градина на сина им не работи от месец. Съчетаването на работа от вкъщи и отглеждането на малко дете са трудни.

„Мъжът ми и аз имаме късмет, че и двамата можем да работим хоум офис и си разделяме гледането на 2-годишния ни син Александър. Но не всички семейства са такова положение. Има семейства на самотни родители или социално слаби семейства, които са поставени пред съвсем други предизвикателства“, казва Беркенбринг.

И докато учениците ще започнат поетапно да се завръщат в училищата, за семейство Беркенбринг и всички родители с малки деца въпросите са повече от отговорите.

„Тук се говори, че детските градини ще бъдат затворени до август месец, което много ни притеснява“, споделя Наталия Беркенбринг.

Икономическият министър Петер Алтмайер изключи сценарий за бързо възстановяване на икономиката.

Снимка: Reuters

„Германската икономика е в ситуация, която е по-сериозна от всичко, което преживяхме в следвоенния период. Вероятно ще е по-тежко и от това, което видяхме по време на банковата и борсовата криза“, заяви Алтмайер.

Въпросът кога ще могат да се завърнат на работа все още е отворен за хотелиери, ресторантьори и много други.

Снимка: Reuters

Днес в Германия кацнаха и 47 малолетни деца, които са били сами и без придружител в гръцките бежански лагери.