В Гърция започват да глобяват възрастните хора, които не са се ваксинирали, съобщават гръцките медии. От днес започват да се събират данни за всички граждани над 60-годишна възраст, които не са си поставили ваксини срещу COVID-19, пише в. "Етнос".

Държавните институции ще изготвят списък с имена на неваксинирани граждани, на които в края на месеца ще бъдат наложени глоби. През януари глобата ще бъде в размер на 50 евро, но всеки следващ месец тя ще е 100 евро.

От правителството отбелязват, че 90 на сто от гражданите, принадлежащи към тази възрастова група, вече са се ваксинирали. От обявяването на новата мярка в края на миналата година 217 хиляди души са се ваксинирали или са си запазили час за ваксинация, за да избегнат глобата.

Снимка: EPA

За момента правителство не обмисля въвеждане на задължителна ваксинация за хората над 50-годишна възраст, отбелязва в."Етнос", цитиран от БТА.

От правителството очакват в следващите седмици да има спад на броя на новозаразените и пациентите, които се нуждаят от болнично лечение, допълва изданието.

Над 1000 са починалите от COVID инфекцията в Гърция само от началото на тази година, пише в. "Прото тема". През последните 15 дни се наблюдава сериозен ръст на постъпилите в болница - близо 40 на сто. Над 5000 са хората на болнично лечение заради заразяване с COVID-19. Капацитетът на COVID леглата е запълнен на 67 на сто, а интензивните отделения са пълни на 88 на сто.

155 лекари с частна практика са получили нареждания за мобилизация и от миналата седмица помагат на колегите си в държавните болници в Северна Гърция. 300 COVID легла са разкрити в частни болници в област Атика.

Експерти очакват до края на месеца приетите за болнично лечение граждани да прехвърлят бройката от шест хиляди като 700-750 от тях ще се нуждаят от интензивни грижи, отбелязва изданието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!