„Алтернатива за Германия“ сформира трета крайнодясна парламентарна група в Европейския парламент – „Европа на суверенните нации“.

В нея ще членуват българските евродепутати от „Възраждане“.

Групата ще се казва „Европа на суверенните нации“ и ще включва партии от Франция, Литва, Полша, Словакия, Испания, Чехия, Унгария и България.

Тя ще има 28 депутати – значително по-малък брой от другата новосформирана крайнодясна формация „Патриоти за Европа“.

Най-многочислената крайнодясна група е сформирана около партиите на унгарския премиер Виктор Орбан и на френския политик Марин льо Пен, която ще има 84 депутати.

Третата крайнодясна формация – „Консерватори и реформисти“, където е и партията на италианския премиер Джорджа Мелони, губи от членовете си.

Антиимигрантските възгледи и скептицизъм относно подкрепата за Украйна на „Алтернатива за Германия“ малко се различават от дневния ред на „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, но френската партия се раздалечи от германската преди европейските избори през юни.

Мелони, която е начело на групата „Консерватори и реформисти“, загуби някои членове в полза на „Патриоти за Европа“ миналата седмица.

Със своите 14 депутати германската крайнодясна партия ще е най-голямата от деветте партии в групата „Европа на суверенните нации“, тъй като никой от другите партньори няма повече от трима депутати.