Шокиращи кадри, на които се вижда как унгарска операторка спъва мъж с дете в ръцете си, докато снима опита на бежанци да напуснат лагера в Рьоске, предизвикаха сериозна реакция по света, съобщава Ройтерс.

Снимка: Reuters

Кадрите показват как бежанци се опитват да избягат от лагера в Рьоске, близо до границата със Сърбия, а полицията се опитва да ги спре. На място е и Петра Ласло, една от операторките на местната телевизия N1.

Нейни колеги обаче успяват да уловят в кадър как тя спъва бягащ мъж, носещ в ръцете си дете. Очевидци твърдят, че това не са единствените пострадали от поведението ѝ – операторката е била заснета също така да рита момиче, което се опитвало да се измъкне от бежанския лагер.

Снимка: Reuters

Телевизия N1 признава, че подкрепя "национални каузи" и излъчва ежеседмично предаване с Габор Вона, лидера на крайнодясната опозиционна партия "Йоббик", която е силно против имигрантите.

Медията обаче излезе с позиция, в която осъжда действията на Ласло. Операторката е била и незабавно уволнена.

Снимка: Reuters

Същевременно бежанският лагер в Рьоске продължава да приема хиляди имигранти всеки ден.

Унгария вече е регистрирала над 150 000 мигранти, много от тях бежанци от конфликтните зони в Близкия Изток. Мигрантите обаче се противопоставят на опитите на властите да ги регистрират в Унгария, като се страхуват, че ще им се наложи да останат в тази страна, вместо да продължат своя път на Запад и на Север към по-богати европейски държави.