В Страсбург Денят на Европа е важен за европейците, които вече предложиха своите идеи как да изглежда ЕС.

Единството на ЕС в момента е решаващо, категоричен е председателят на ЕП Роберта Мецола.

“Трябва да покажем истинската същност на популизма, цинизма и национализма: Те са фалшива надежда, продавана от хора без отговори. Тези, които се страхуват да извървят трудния и дълъг път на прогреса. Европа никога не се е страхувала. Сега е време да направим крачка напред, а не назад“, заяви тя.

Днешният 9 май има две лица, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„От едната страна, е автократът Путин в Москва на военен парад, който поднася на народа си. А тук в Европейския парламент има празник на демокрацията, на 27 страни членки, на 24 езика, на представители на 450 милиона европейци“, добави тя.

От една година точно тези представители на обикновените европейци предлагаха идеите си за обединена Европа. Сред тях е и Десислава от България.

„Вярвам, че поне част от нашите препоръки ще станат реалност. Всички граждани от всички панели работихме и дадохме сърце и душа в тези препоръки“, заяви участничката от България Десислава Симеонова.

Европа на различни скорости съществува, призна преизбраният френски президент Еманюел Макрон, който е и автор на идеята за конференцията. Затова по-амбициозните трябва да напредват по-бързо от колебаещите се.