След арктическия студ от близо 50 градуса под нулата през зимата, климатичните промени докараха на американския град Чикаго необичаен гост през лятото – алигатор, който се засели в популярния Хъмбълд парк. Влечугото близо седмица успешно се укриваше от властите, преди да бъде заловено, съобщава кореспондентът на bTV Новините в САЩ.

Хищникът е дълъг около метър и половина и от близо една седмица живееше в лагуната на парка. Никой не знае със сигурност как и откъде се е появил алигаторът. Според местната полиция алигаторът е бил домашен любимец и след това е бил пуснат да живее в градския парк.

Той се превърна в атракция за жителите и гостите на Чикаго, които дни наред се струпваха в района на лагуната с надеждата да го видят.

Алигаторът не е нападнал хора, но бе толкова хитър, че успяваше да се изпъзне на властите и цяла седмица. Накрая специален екип ловци на алигатори от Флорида пристигна и го залови. Състоянието на мъжкия е добро, като вероятно е на между 5 и 10-годишна възраст и му предстои да заживее в зоопарк.

Появата на екзотични и страшни животински видове в Чикаго не е за първи път. Тук през 2011 г. в една от реките на Чикаго пак се бе появил алигатор, а пък преди това бяха открити също и риби пираня.

Благодарение на студовете, те не успяха да се размножат, но с промените на климата има вероятност хищни видове от тропика да се адаптират в северните райони, предупреждават специалистите.