Ботсвана обмисля премахването на четиригодишната забрана за лов на слонове. В доклад на министри от кабинета на африканската страна с най-голямата популация на едрите бозайници се препоръчва "консервиране на слонско месо" за храна за домашни любимци, съобщава Би Би Си.

Слоновете в страната са около 130 000. Според някои това е твърде много за екосистемата и води до конфликт между хората и животните.Други са на мнение, че туризмът в страната е нараснал след въвеждане на забраната, а вдигането й ще засегне международната репутация на Ботсвана.

Една от констатациите в доклада е, че трябва да се управлява популацията на слоновете чрез "редовно, но ограничено унищожаване на животните".

Снимка: iStock

Проучване показва, че големите бозайници все по-често нарушават естествения си ареал. Според някои учени причина може да се търси в промяната на климата.

Според тях намалената растителност след обилните валежи кара животните да излязат извън естествената си среда на обитание.

Освен увеличаване броя на слоновете има и увеличение на населението в региона, смятат пък от националните паркове в страната.

По последни данни обаче положителен прираст на слонове няма - въпреки твърденията на властите и местните хора.

Снимка: iStock

Хората, които живеят близо до смятаните за едни от най-умните животни, подкрепят повторното въвеждане на лова им, като твърдят, че количеството на конфликтите се е увеличило след въвеждането на забраната.

Ботсвана има най-голямата популация на слонове в Африка. Промяната може да предизвика гнева на природозащитниците в международен план и да урони престижа на страната като туристическа дестинация.

Именно туризмът е вторият по големина източник на чуждестранни приходи в Ботсвана след добива на диаманти.