В Австралия беше заловен британският гражданин Саймън Хенеси (49 г.), който е с доживотна присъда за убийството на леля си и се укрива от 15 г. от властите, след като е избягал от затвора, предаде Би Би Си.

През 1978 г. 14-годишният тогава Саймън признава, че е пратил леля си в отвъдното, защото тя била луда. И бил осъден на доживотен затвор. Само че през 1998 г. престъпникът успял да избяга от затвор в Южен Глочестършир. И доскоро непрекъснато сменял местоживеенето си между Тайланд, Нова Зеландия и Австралия като използвал фалшиви документи.

Хенеси бил арестуван в градче северно от Брисбейн от полицаи, които разследвали престъпна мрежа за измами с фалшиви кредитни карти. Първоначално служителите на реда нямали представа, че са задържали убиец, издирван на другия край на света от 15 г., тъй като Хенеси им представил новозеландски паспорт.

Най-вероятно след получаване на присъда в Австралия, Хенеси ще бъде екстрадиран във Великобритания, където към доживотната му присъда ще бъде добавено формално и наказанието от австралийския съд.