Австралийската столица Канбера стана първият град в страната, който легализира услугата за споделени пътувания Uber ("Юбер") въпреки силните протести на таксиметровия бранш, предаде ДПА.

От днес шофьорите, присъединили се към услугата Uber X, позволяваща на регистрираните шофьори да превозват пътници със собствените си автомобили, ще могат да работят наравно с такситата.

Главният министър на Австралийската столична територия Андрю Бар изрази увереност, че услугата е безопасна и ще допълни таксиметровите превози. Той бе първият, който използва услугата след легализирането ѝ, заедно с генералния мениджър на Uber за Австралия Дейвид Рорсхайм.

Uber бе създадена през 2009 г. в Калифорния и бързо се разрасна, обхващайки 60 държави. Експанзията ѝ обаче доведе до сблъсъци с таксиметровите шофьори, които я възприемат като нелоялна конкуренция, и до множество правни проблеми.

През септември хиляди шофьори на таксита протестираха в Сидни, Мелбърн и Бризбейн, твърдейки, че шофьорите на Uber не са обвързани със същите разпоредби и лицензионни такси като тях и следователно конкурират бизнеса им нелоялно.

Докато таксиметровите шофьори стачкуваха обаче към Uber се насочиха хиляди клиенти.

Заедно с легализирането на Uber сега промени има и за таксиметровия бранш: в Канбера лицензионните такси за такситата ще бъдат намалени наполовина през 2016 г. и след това – още наполовина през 2017 г., посочиха властите.