Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул забрани сексуалните отношения между министри и сътрудниците им след разкритието, че вицепремиерът Барнаби Джойс е имал извънбрачна връзка с медийната си съветничка, съобщават световните агенции. Търнбул определи действията на Джойс като "потресаващо грешно решение". 

Скандалът предизвика смут в правителството и обтегна отношенията в коалицията между Австралийската либерална партия на Търнбул и националистите на Джойс. Министър-председателят не уволни своя заместник – подобен ход би застрашил крехкото мнозинство на правителството.

Търнбул обаче каза, че скандалът е наложил промени в правилата за поведение на министрите и обяви нови стандарти, сходни с приетите миналата седмица от американския Конгрес. "През 2018 г. не е приемливо министър да има сексуални отношения с някой, който работи за него. Това е много лоша практика на работното място. А всеки знае, че от това не произтича нищо добро", заяви той.

"Министрите, независимо дали са женени, или не, не трябва да влизат в сексуални отношения със сътрудниците. Подобни действия ще представляват нарушение на стандартите", каза Търнбул и заяви, че промените влизат в сила от днес.

Тази седмица на Джойс му се наложи публично да се извини на съпругата си, семейството, избирателите и бившата си сътрудничка Вики Кампиън, която е бременна от него, след като беше подложен на продължителна медийна атака.

Той също така беше разкритикуван, че е използвал, без да плаща наем, апартамент, предложен му от негов богат приятел, и за уреждане на любовницата си на високоплатени правителствени длъжности извън неговия ресор.