Албанската полиция е арестувала четирима души, заподозрени за участие в кражбата на 3,2 млн. долара от инкасов автомобил в района на летището в Тирана миналия четвъртък. Полицията е открила и пари, но не се съобщава каква сума, предаде Ройтерс.

Издирват се още двама души.

Сред членовете на групата са 33-годишен мъж, работил за охранителната фирма, и двама командоси от албанската армия, които са служили в Афганистан в рамките на участието на Албания в операциите на НАТО там.

Началникът на полицията в града Ервин Ходай заяви, че същите шестима души са стреляли и са обрали инкасов автомобил на друга банка през декември 2015 г., много близо до мястото на обира от миналата седмица.

„Ние сме наясно как са извършили обира и каква е ролята на заподозрените в двата случая, включително как получават информацията за графика на инкасовите автомобили, за помагачите им и за това кой стреля по вановете”, каза Ходай пред журналисти.

Това беше третият обир на инкасов автомобил за последните две години. Министърът на вътрешните работи Саимир Тахири хвърли вината върху ниското заплащане на охранителите, които по думите му „не могат да бъдат герои”.

Албанската асоциация на банките изрази съжаление, че отново понася удар в района на летището, който би трябвало да бъде „модел за сигурност”.

От асоциацията посочиха, че от седем месеца настояват за засилване на охраната при превоз на пари.