18 български журналисти са вечеряли заедно в ресторант в центъра на Страсбург по време на атентата вчера. Прозорците на втория етаж на заведението гледат към реката, сънародниците ни споделят, че изведнъж улиците се изпразват.

 

„Ние чухме писъци на първия етаж, чукане, тропане. Предполагаме, не сме очевидци, че човекът, който влиза в ресторанта, е искал да се спаси или да избяга. Но тогава чухме писъци и суматоха, тогава разбрахме за какво стова въпрос”, заяви журналистът Стефка Анастасова.

Снимка: Reuters

Персоналът спешно е търсил лекар сред клиентите, защото на първия етаж на ресторанта е имало ранен човек.

„Много бързо реагира персоналът. След загасването на лампите, по-малко от 5 митути, казаха: Има убиец. Помолиха да останем на по-безопасно разстояние. И органите започнаха своята работа”, спомня си журналистът Росинка Проданова.

Раненият умира малко след пристигането на лекарски екип. Но персоналът не допуска паника. Всички са уплашени, но няма хаос.

Снимка: Reuters


„Разбирахме, че нападателите или нападателят не са хванати. Това засилва усещането за страх, че ти излизаш на улицата, а той все още е някъде там”, каза журналистът Мариета Димитрова.

Днес българските журналисти останаха до обяд в хотела си, а следобед продължиха програмата си в европарламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!