Президентът на САЩ Доналд Тръмп доверил на високопоставени руски представители миналата седмица, че е облекчил „големия натиск“ върху себе си, като е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, пише вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от АП и Ройтерс.

Американският ежедневник се позовава на писмено описание на срещата в Белия дом на 10 май между Тръмп, руския министър на външните работи Сергей Лавров и посланика на Русия в Съединените щати Сергей Кисляк.

Президентът на САЩ нарекъл току-що уволнения от него директор на ФБР „луд човек“, който просто си е загубил ума. Бях подложен на голям натиск заради Русия, който намаля, казал още Тръмп на Лавров и Кисляк.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър коментира публикацията като каза: „Като правеше демонстрации и политизира разследването за действията на Русия, Джеймс Коми създаде ненужен натиск върху нашата способност да установим контакт и преговаряме с Русия“.

Той отбеляза, че разследването продължава и уволнението на Коми не го е прекратило.

Истинската история са изтичанията на „частни и строго поверителни разговори“, подчерта Спайсър.

Той освен това отново отрече предизборният щаб на президента на Тръмп да си е сътрудничил с Русия преди изборите през ноември. Думите му бяха в отговор на твърденията на вестник „Вашингтон пост“, че високопоставен съветник в Белия дом, който е близък до Тръмп, представлява интерес за разследването за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати.

„Както президентът е заявявал преди, едно задълбочено разследване ще потвърди, че не е имало никакво тайно споразумение между (неговата) кампания и каквато и да било чужда (страна)“, каза Спайсър.