Угандски военен съд призна двама офицери за виновни в страхливост, след като ислямистки бойци щурмували база на Африканския съюз в Сомалия през май.

Майорите Задок Абор и Джон Олука избягали, след като били нападнати от Ал Шабаб в Було Марер, южно от столицата Могадишу. Най-малко 50 угандийски войници са били убити, твърдят официални лица, цитирани от Би Би Си.

Уганда е част от силите на Африканския съюз, които помагат на правителството на Сомалия да се бори срещу Ал Шабаб, клон на Ал Кайда. Атаката срещу Було Марер е една от най-смъртоносните за силите на Африканския съюз, Атмис, откакто те започнаха нова офанзива срещу Ал Шабаб миналата година.

Военният съд на Уганда, заседаващ в Могадишу, научил, че офицерите били предупредени за предстояща атака, но не са предприели действия, за да я възпрат. Докато въоръжени мъже от Ал Шабаб нахлували в базата, те не успели да съберат войските си и вместо това избягали в друга база.

И двамата офицери са уволнени от армията. Четирима подофицери също са признати за виновни за това, че не са защитили военната техника.

Силите на Африканския съюз от 19 000 души бяха изпратени в Сомалия през 2007 г. и помогнаха за изтласкването на Ал Шабаб от много градове. Офанзивата срещу групировката обаче е в застой и те все още контролират много селски части на страната.