Под егидата на Русия и Турция е постигнато споразумение за евакуирането на цивилните и бунтовниците от сирийския град Алепо, заяви представител на влиятелна бунтовническа групировка. 

Бунтовниците ще могат да вземат със себе си лекото си стрелково оръжие. 

Споразумението ще влезе в сила в близките часове. То е сключено с посредничеството на Русия и Турция, които поддържат съответно режима и бунтовниците в Сирия.

„Първо ще се евакуират ранените и цивилните. След това ще напуснат бунтовниците с лекото си оръжие”, уточни Юсеф. Съгласно споразумението напускащите ще избират дали да отидат в западната част на провинция Алепо или в съседната северозападна провинция Идлиб.

Близки до сирийското правителство източници потвърдиха постигането на споразумение и уточниха, че изтеглянето на бунтовниците през нощта ще става без медийно покритие.

Председателят на местния съвет на Източен Алепо заяви, че евакуацията на цивилни и бунтовници от тази част на града ще започне утре сутринта.

„Това не е най-доброто решение, а най-малкото зло. В момента всичко е на думи и все още предстои да се приложи на дело”, каза в Париж Брита Хаджи Хасан.

Той съобщи, че пет автобуса ще започнат да откарват хора от града до безопасни места в 05.00 ч. сутринта местно време, но добави, че бунтовниците продължават да се съмняват, че силите на сирийския президент Башар Асад и Русия ще изпълнят своята част от сделката.

Евакуацията ще се ръководи от Международния комитет на Червения кръст.