16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница в Турция след успешно възстановяване от рядка и сложна операция, продължила 27 часа.

Близначките, родени през юли миналата година, бяха свързани в областта на таза и споделяха редица части от тялото, включително част от гръбначния стълб, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури, обясняват от лечебното заведение.

Те са доведени в болницата на 9-месечна възраст, като цялостният процес по лечението и възстановяването им е отнел 7 месеца. Близо три месеца след операцията са изписани като здрави момичета в две отделни тела.

Всеки детайл от операцията е планиран с помощта на 3D модели, изработени след подробни образни и ангиографски изследвания. Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете.

„Всички членове на екипа проучиха триизмерните модели, създадени за планирането на една безупречна операция по разделянето на момичетата. Мери първа напусна операционната зала, последвана от Елизабет. Беше изключително емоционален момент за целия екип, като двете се видяха една друга за първи път“, казва детският хирург проф. Бурак Тандер.

Рискованата операция продължава 27 часа, а след успешното ѝ приключване двете момичета за първи път в живота си са поставени в различни легла в интензивното отделение, за да се събудят за нов живот.