Най-голямата ротация на американски войски в Европа е в ход в момента в Полша. Има ли връзка това с ученията на Русия и Беларус – „Запад 2017”? Отговорът е „не”, но ротацията е последица от анексираните на Крим от Русия и част от американския план за подсигуряване на европейската сигурност от 2014 г.

Втора бронирана бригада е пристигнала от Канзас в Полша и вече 10 дни провежда учение. Бригадата има дълга европейска история с участието си в Първата световна война и с десанта при Нормандия във Втората световна. Била е в Ирак, Афганистан и Корея.

Сега е част от американската инициатива за сигурността на Стария континент и ще остане в Източна Европа 9 месеца. „Няма нищо общо с мисиите ни преди това. Главното предизвикателство тук е да тренираме заедно с партньорите ни  ида постигнем съвместимост”, обяснява полк. Максуел.

Снимка: bTV

След като приключат с учението тук американците ще се пръснат в пет държави. Две роти ще пристигнат за учения и в България. Втора бронирана бригада ще бъде част от ротационното присъствие и ще тренира бързо придвижване и събиране за учения. Такива тренировки ще има с подразделения от бригадата в Германия, Унгария, Румъния и в нашата страна.

В Европа Втора бригада ще остане с 3300 души, 85 танка и 130 бойни машини „Брадли”. В момента на Стария континент има 62 000 американски военни.