Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обмисля да започне да изисква от гражданите на няколко мюсюлмански държави да предоставят паролите си за социалните мрежи при кандидатстване за виза или бежански статут. Началникът на ведомството Джон Кели е уведомил Конгреса за плановете, съобщава електронното издание „Арс Техника”.

Става дума за гражданите на седемте държави, на които президентът Доналд Тръмп се опита да забрани достъпа до САЩ с указ – Сирия, Ирак, Иран, Сомалия, Судан, Либия и Йемен. На този етап решението на държавния глава е блокирано в съдебна битка.

„Искаме да достигнем до техните профили, заедно с паролите – с какво се занимавате, какво говорите. Ако не искате да ни сътрудничите, не идвайте”, обясни Кели пред Комисията по вътрешна сигурност на Конгреса.

Той уточни, че разкриването на профили и пароли е една от мерките, които министерството обмисля за повишаване на сигурността по границите. Друга е изискване на банковите данни на чужденците: „Можем да последваме парите, тъй да се каже. Как живеете? Кой Ви изпраща пари?”.

Администрацията на Барак Обама също имаше планове да обвърже самоличността на чуждестранните граждани с техните профили в социалните мрежи. В крайна сметка обаче попълването на такива данни в документа, на база на който се издава 90-дневна виза, остана единствено препоръчително.