Твърденията на Израел, че използва американски оръжия според международните хуманитарни закони, са „нито истина, нито може да им се вярва“. Това пише в няколко вътрешни бележки от различни американски служби, предоставени на Антъни Блинкен.

През февруари Джо Байдън подписа национален меморандум за сигурност, според който Блинкен трябва да докладва по темата през конгреса на 8 май. Тогава той трябва да направи оценка дали Израел наистина използва предоставените от Съединените щати оръжия без да нарушава законите.

Според публикацията на Ройтерс до 24 март най-малко седем отделни звена на щатския департамент са изпратили своите оценки до Блинкен. Части от тях са класифицирани. Тези оценки са най-подробната картина за хуманитарната криза в Газа до момента.

Снимка: Getty Images / Reuters

Обща оценка от четири бюра – „Демокрация, човешки права и труд“, „Население, бежанци и миграция“, „Глобална система за справедливост и международни отношения“ – повдигат сериозни притеснение около действията на Израел във войната в Ивицата Газа. В тях се споменава за „невъобразимо високи цивилни жертви“, липса на действия за разследване на подобни случаи, както и „убийства на хуманитарни работници и журналисти“.

Снимка: Reuters

В оценката се споменават още 11 случая на действия на израелската армия, които включват „ограничаване на хуманитарни помощи“, забрана на камиони да преминават в Ивицата Газа и много други.

В същото време не всички агенции са на едно мнение. Според бюрото по Политически и военни отношения, което се занимава с преразпределянето на американски оръжия, ако доставките на Съединените щати се ограничат, това би довело до сериозни заплахи за Израел. „Това ще доведе до провокации от Иран и други звена“, допълват от бюрото.

Снимка: Getty Images

Различията в отделните документи показват масовото разделение в отделните служби в Съединените щати когато става въпрос за военната помощ за Израел.

От Ройтерс са се свързали с израелското правителство за коментар по темата. „Израел е отдадена на своите споразумения и тяхното изпълнение, включително и тези, които ни обвързват със Съединените щати“, казват от там.

Снимка: Getty Images / Reuters

Белият дом не коментира докладите. Администрацията на Джо Байдън многократно е заявявала, че не намира проблеми в действията на Израел и те съвпадат с международните закони.

Военното ръководство на Израел е под сериозни критики заради атаките в Газа. Според данните на палестинския анклав са регистрирани 34 000 палестински жертви, като повечето от тях са цивилни – включително жени и деца.