Коронавирусът не е разработен като биологично оръжие – това е заключението на американските разузнавателни агенции относно произхода на вируса.

Службата публикува по-пълна версия на доклада за произхода на COVID-19, в която се казва, че едва ли някога ще разберем истинския му произход.

„Естествен произход и лабораторно изтичане на вируса са и двете вероятни хипотези“, посочвах от разузнаването, но допълват, че има сериозно разногласие по темата и няма как само една да бъде определена като основна.

Четири агенции от американската разузнавателна общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е бил първоначално предаден от животно на човек, а пета агенция смята с умерена степен на увереност, че първата човешка зараза е резултат от лабораторен инцидент, вероятно свързан с експерименти или с боравене в животни в Уханския институт по вирусология, пише в документа.

Китай вече разкритикуваха доклада, като го определиха като политически фарс.

Откриването на първоизточник на вирус е трудна задача за науката, посочват от световните агенции. С вируса на ТОРС – болест, причинявана от бета коронавирус, подобно на настоящия коронавирус, учените първо идентифицират вируса през февруари 2003 г., но едва през 2017 г. успяват да проследят вероятния първоизточник до пещери с прилепи в провинция Юнан в Китай.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!