Ураганът “Хана” връхлетя южните части на американския щат Тексас. Властите предупреждават за животозастрашаващи бури, силен вятър и проливни дъждове.

Ветровете достигнаха 145 км/ч. Бяха отнесени множество покриви на къщи. Губернаторът на Тексас Грег Абът е издал бедствена декларация за 32 общини. В нея се посочва, че коронавирусът ще усложни допълнително работата на спешните екипи - пожарна, полиция и линейка.

Снимка: Reuters
Към момента “Хана” е от ураган от първа степен от максимална пета по Скалата на Сафир-Симпсън. “Всеки ураган е огромно предизвикателство. Сега сме още по-затруднени, тъй като бурята преминава през най-засегната част от коронавируса в щата”, коментира Абът.

Местните са призовани да следват всички указания на властите. Очаква се “Хана” да засегне най-много регионите около Хюстън - в северната част на тексаското крайбрежие.

Снимка: Reuters
В същото време ураганът “Дългас” се приближаваше към Хавайските острови. Там максималните скорости на вятъра също достигнаха около 140 км/ч. Имаше предупреждения за наводнения и материални щети.

Няма информация за пострадали. Президентът Доналд Тръмп написа в "Туитър", че следи внимателно ситуацията в двата щата.