Отслабва ураганът "Флорънс", който приближава Съединените щати. Властите обаче предупредиха, че остава много опасен и може да отнеме човешки животи. Над 1000 полета по Източното крайбрежие на САЩ бяха отменени.


Според анализаторите, сред силно засегнатите места ще е градчето Чарлстън в Южна Каролина, където живеят около 300 българи. Почти всички не са се евакуирали, като семейството на Лилия Стоичкова.


„Магистралата, която води към Флорида е доста задръстена и преценихме, че няма смисъл да тръгваме, защото е по-добре да си вкъщи, отколкото на магистрала, на която не можеш да обърнеш”, посочи Лилия.

„Флорънс” вече е ураган от втора категория и приближава крайбрежието на Южна и Северна Каролина с ветрове със скорост до 165 км/ч. Силвия Ницова е напуснала Чапъл Хил, Северна Каролина още снощи.


Властите предупредиха, че се очакват порои и катастрофални наводнения.

„Ние сме готови. Това ще е един от най-силните урагани, които ще удари страната ни. Хората, които са на пътя на тези опустошителни бури, трябва да следват заповедите на евакуация и другите инструкции при спешни случаи. Опазването на живота е най-важният приоритет”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.


Според някои прогнози, бурята ще засегне близо 10 милиона души и ще нанесе щети за над 170 милиарда долара.