Ураганът „Дориан” връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада. Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе голям строителен кран в центъра на Халифакс, столицата на провинция Нова Скотия. Няма данни за пострадали при бурята, предаде "Ройтерс".

Правителството ще изпрати част от армията, за да помогне да бъдат ликвидирани последствията от бурята, щом отмине, заяви в "Туитър" канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл.

Властите в Нова Скотия призоваха всеки, който живее близо до брега, да се евакуира като предпазна мярка. Над 300 хил. души в провинцията са останали без електричество, заяви компанията „Нова Скотия пауър".

"Безопасността на канадците е приоритет номер едно за нас и сме готови да помогнем на атлантическото крайбрежие на Канада при тази буря", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо.

Според канадския Център по ураганите, в Халифакс се очакват ветрове със скорост 150 км/ч.

По-рано през седмицата ураганът вилня на Бахамите, когато силата на ветровете му беше достигнала пета категория, а някои от поривите достигаха до 320 км/ч. Бурята остави след себе си диря от разрушения и загинали.

Потвърдено бе за 43-ма души, които загубиха живота. Очаква се през следващите дни този брой да нарасне.

Бреговата охрана на САЩ съобщи, че е спасила 290 души на Бахамите след преминаването на „Дориан”, предаде Асошиейтед прес.

Според прогнозата на канадския Център по ураганите Дориан се очаква след Нова Скотия да се насочи към остров Принц Едуард и да достигне и Нюфаундленд