Дясноцентристката коалиция, която е на власт в Черна гора, водена от Демократическата партия на социалистите на Мило Джуканович, е начело според първите сондажи на парламентарните избори в Черна гора. Проучванията са на Университета в Подгорица.

Коалицията "Европейска Черна гора" на Джуканович получава около 46,1% от гласовете изпреварвайки с голяма преднина коалицията на Демократичния фронт, който има едва 20%, според сондажа, чиято възможна грешка е около 2%, съобщи националната телевизия, цитирана от АФП.

Изглежда целта на Демократическата партия на социалистите да получи категорично мнозинство, позволяващо й да води важните преговори с Брюксел за присъединяване на страната към Евросъюза, е изпълнена.

Те постигат девети по ред изборен успех. Техният водач, ветеранът на черногорската политическа сцена Мило Джуканович е единственият лидер на Балканите, чиято партия побеждава на всички избори от началото на разпадането на бившата Югославия през 90-те години.

Опозицията, обединена в коалицията Демократически фронт с ръководител бившият външен министър Миодраг Лекич, обвинява управляващите за трудното икономическо положение, 20-процентната безработица и корупцията в страната.

В годишния си доклад Европейската комисия отбелязва, че Черна гора трябва да постигне напредък в областта на правовата държава и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

По данни на Световната банка дългът на Черна гора възлиза на 58% от БВП, което според нея е "тревожно".