Управляващата партия в Хърватия спечели парламентарните избори. Хърватска демократична общност на Андрей Пленкович печели 60 места в новия 151-местен парламент на страната.

Това показват данните на хърватската избирателна комисия след преброени 95% от бюлетините.

Основните съперници на консерваторите - лявоцентристката социал-демократическа партия и нейните партньори с лидер президентът на страната Зоран Миланович получават 42 места.

ХДС не успява да получи парламентарно мнозинство от 76 места, като така партията ще трябва да води коалиционни преговори за съставяне на ново правителство.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заложи на успехите си по присъединяването на страната към Европейския съюз и еврозоната и бума на туризма през последните години.

Формацията му обаче беше замесена в редица корупционни скандали. Основният му опонент е подкрепеният от социалдемократите президент Зоран Миланович, който шокира страната с кандидатурата си миналия месец.

"Надявам се гражданите да гласуват  за Хърватия, в която се спазва Конституцията и конституционният ред. За Хърватия, която принадлежи на Запада и на трансатлантическия демократичен кръг", каза Пленкович.

Право на глас имаха над 3,7 милиона избиратели от общо около 4,2 милиона хървати.