На всеки 11 минути по света по едно дете са самоубива. За година това прави приблизително 45 800 подрастващи, така самоубийство се превръща в петата най-разпространена причина за смърт при юношите на възраст между 10-19 г., сочи нов доклад на УНИЦЕФ, пише „Гардиън“.

На фона на COVID пандемията и нарастващата загриженост за въздействието ѝ върху психичното здраве почти всеки пети човек между 15 и 24 г. по света казва, че често се чувства депресиран.

Агенцията на ООН е провела интервюта в 21 държави през първата половина на годината.

Почти всички деца по света са засегнати от локдауни, затваряне на училища и нарушаване на рутината им. В съчетание със загрижеността за семейните доходи и здравето, много млади хора се чувстват уплашени, ядосани и несигурни за бъдещето, се казва още в проучването.

89 млн. момичета и 77 млн. момчета по света са с диагностицирани с психично разстройство, тревожност, аутизъм, биполярно разстройство, депресия, хранителни разстройства и шизофрения, които могат значително да навредят на здравето, образованието и бъдещето на децата и младите хора, посочва още „Гардиън“.

Въпреки търсенето на подкрепа държавните разходи за психично здраве в световен мащаб представляват 2,1% от общата сума, изразходвана за здраве като цяло. В някои от най-бедните страни в света правителствата харчат по-малко от долар на човек за лечение на психични заболявания.

Инвестициите в насърчаване и защита на психичното здраве са изключително ниски, се казва в доклада. Липсата им означава, че хората, работещи области като първичното здравеопазване, образование и социални услуги, не са в състояние да се справят с проблемите, породени от тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!