Унгария заяви, че затваря транзитните зони на южната си граница със Сърбия, където са държани кандидати за убежище, докато се разглеждат молбите им за получаване на закрила.

В резултат на това около 280 кандидати за убежище ще бъдат преместени днес в приемни центрове в страната, каза началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергей Гуяш, но не уточни колко дълго ще останат там и какво ще се случи с тях.

В бъдеще хората, които искат убежище в Унгария, ще трябва да внесат молбите си в унгарски дипломатически мисии.

Правителственото решение бе взето, след като Съдът на ЕС постанови миналата седмица, че държането на кандидати за убежище в транзитни зони се равнява на „задържане“, каквото се позволява за максимален период от четири седмици.

„Унгарското правителство не е съгласно със съдебното решение, смятаме го за опасност за европейската сигурност, но като държава членка на ЕС изпълняваме всички съдебни решения“, каза Гуяш на онлайн брифинг.

Решението е последният сблъсък между властите на ЕС и правителството на премиера Виктор Орбан, който предприема твърди действия по отношение на имиграцията.

Двата лагера в транзитната зона, в които хората се държат в контейнери за превоз зад ограда от бодлива тел по сръбската граница, бяха осъдени от групите за права като нечовешки.