Унгарската прокуратура подведе под отговорност евродепутата Бела Ковач от унгарската крайнодясна партия „Йоббик“ по подозрения, че е действал в полза на Русия, предадоха Ройтерс и АФП, като се позоваха на нейно комюнике.

Срещу 57-годишния Ковач е образувано следствие за участие в шпионска дейност в полза на чужда държава срещу европейските институции, данъчна измама и подправяне на документи, нанесли значителни финансови щети.

Унгарското правосъдие не споменава изрично държавата, в полза на която се предполага, че е работил евродепутатът, но унгарският печат съобщи за многобройни пътувания на Ковач до Москва, където той може да се е срещал тайно с руски дипломати.

Присъдата, която Ковач може да получи за шпионаж, е между две и осем години затвор.

Евродепутатът отрича обвиненията, огласени от проправителствен вестник през 2014 г., малко след изборите за Европейския парламент, на които Ковач спечели място в ЕП. През октомври 2015 г. парламентът в Страсбург отне депутатския му имунитет.

След победата на дясната партия ФИДЕС, осигурила на премиера Виктор Орбан втори мандат през 2014 г., партия „Йоббик“ стана втората по големина партия в страната. Според социологическите проучвания Орбан е фаворит за трети мандат на следващите парламентарни избори, планирани за април догодина.

Използвани са материали на БТА