Според Украйна предложението на Русия хуманитарните коридори, които да отведат бежанци до Беларус или Русия е "напълно неморално", пише Би Би Си.

„Това са граждани на Украйна, те трябва да имат право да се евакуират на територията на Украйна", заяви говорителят на украинския президент, цитиран от „Ройтерс“.

По-рано днес руската армия обяви, че отваря хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани от Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения. Като тези коридори са отворени по лично настояване на френския президент Еманюел Макрон.

Според картите, публикувани от РИА Новости, обаче коридорът от Киев ще води до Беларус, а цивилните от Харков ще имат единствено коридор, който води до Русия. Коридорите от Мариупол и Суми ще водят до други украински градове и до Русия, предаде БТА.

Тези, които искат да напуснат Киев, ще могат да бъдат транспортирани по въздух до Русия, каза министерството.

Последва и незабавна реакция от Франция, като френската национална телевизия BFMTV съобщи, че Макрон отрича да е поискал хуманитарните коридори да водят към Русия.

"Президентът нито е поискал, нито е получил коридори към Русия след разговора си с Владимир Путин. Това е още един начин Путин да прокара своя наратив и да каже, че именно украинците са агресорите и те са тези, които предлагат убежище на всички", заявиха от Елисейския дворец пред телевизията.