Към 10 септември сумата на щетите в Украйна от военната агресия на Русия, потвърдена от Световната банка, възлиза на повече от 340 милиарда долара. Това заяви вчера украинският премиер Денис Шмигал в отговор на въпроси по време на годишната конференция "Ялтенска европейска стратегия", предаде Укринформ.

Снимка: EPA

По думите му верифицираната сума, необходима за възстановяването на страната, е около 105 милиарда долара.

"Сумата ще се променя, защото войната продължава, разрушенията за съжаление продължават и очевидно ще се нуждаем от повече", каза той. 

Според него главният източник на средствата за възстановяване на Украйна трябва да бъдат конфискувани активи на Русия, а не само държавният бюджет на Украйна и международната помощ.

"Призоваваме да приемат национални законодателства и да се обсъди възможността от (изработване на) международен договор или законодателство, което да позволи създаването на нова система за сигурност в света, в която агресорът ще разбира, че ще плати за своята непровокирана агресия", заяви Шмигал.

Създадената през 2004 г. конференция "Ялтенска европейска стратегия" за украински и чуждестранни предприемачи има за цел да осигури съдействие за развитието на Украйна и нейните евроинтреграционни стремежи, поясни Укринформ.