Украйна е готова да започне своята дългоочаквана контраофанзива срещу руските сили, каза един от най-високопоставените служители по сигурността на страната пред Би Би Си.

Олексий Данилов не пожела да посочи дата, но каза, че нападение за отвоюване на територия от окупационните сили на президента Владимир Путин може да започне „утре, вдругиден или след седмица“.

Той предупреди, че правителството на Украйна "няма право на грешка" относно решението, защото това е "историческа възможност", която "не можем да загубим".

Като секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилов е в сърцето на военния кабинет на президента Володимир Зеленски.

Неговото рядко интервю беше прекъснато от телефонно съобщение от президента Зеленски, с което той го призовава на среща за обсъждане на контранастъплението.

По време на интервюто той също потвърди, че някои наемни сили на „Вагнер“ се изтеглят от град Бахмут, мястото на най-кръвопролитната битка на войната досега - но добави, че те се „прегрупират на други три места“ и „това не означава, че те ще спрат да се бият с нас".

Данилов също каза, че е „абсолютно спокоен“ относно това, че Русия започва да разполага ядрени оръжия в Беларус, като каза: „За нас това не е някаква новина“.

Украйна планира от месеци контранастъпление. Но искаше възможно най-много време за обучение на войски и получаване на военно оборудване от западните съюзници.

Междувременно руските сили подготвят отбраната си.

"Много е заложено на карта, защото правителството в Киев трябва да покаже на народа на Украйна - и на западните съюзници - че може да пробие руските линии, да сложи край на ефективната военна безизходица и да си върне част от суверенната си територия", каза Данаилов.

Той посочи, че въоръжените сили ще започнат атаката, когато командирите изчислят, че "можем да имаме най-добрия резултат в този момент от войната".

Попитан дали украинските въоръжени сили са готови за настъпление, той отговори: „Ние винаги сме готови. Както бяхме готови да защитим страната си по всяко време. И това не е въпрос на време“.

„Трябва да разберем, че тази историческа възможност, която ни е дадена – от Бог – на нашата страна, не можем да загубим, за да можем наистина да станем независима, голяма европейска страна“, заяви Данилов.

Той добави: „Това може да се случи утре, вдругиден или след седмица“.

„Би било странно, ако трябва да назова дата за началото на това събитие. Това не може да се направи... Имаме много отговорна задача пред нашата страна. И разбираме, че нямаме право на грешка“, категоричен бе той.

Данилов отхвърли твърденията, че контраофанзивата вече е започнала, като каза, че „разрушаването на руски контролни центрове и руско военно оборудване“ е задача на украинските въоръжени сили от 24 февруари миналата година – датата, на която Русия започна инвазията.

„По време на тази война нямаме почивни дни“, посочи той.

Данилов защити решението на украинската армия да се бие в Бахмут толкова много месеци, битка, която струва живота на много от нейните войници.

„Бахмут е наша земя, наша територия и ние трябва да я защитаваме“, подчерта той. „Ако започнем да напускаме всяко селище, това може да ни отведе до нашата западна граница, както Путин искаше от първите дни на войната“, добави Данаилов.

Той каза, че "ние контролираме само малка част от града и признаваме това. Но трябва да имате предвид, че Бахмут изигра голяма роля в тази война."

Запитан дали наемниците на „Вагнер“ напускат, той отговори: „Да, това се случва. Но това не означава, че те ще спрат да се бият с нас. Те ще се съсредоточат повече на други фронтове. Те се прегрупират на други три места“.