Aрмията на Украйна е атакувала руско летище на анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров, заяви официално президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Днес въоръжените сили на Украйна нанесоха прецизен удар по окупаторите в Джанкой, по летище“, заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията.

По рано днес ДПА предаде, че Украйна е атакувала няколко обекта в Русия и незаконно анексирания Кримски полуостров с дронове и ракети, като се позова на информационна агенция РБК-Украйна.

По данни на местни източници рано тази сутрин са се чули взривове на въпросното военно летище край Джанкой.

По-рано днес 13 души загинаха при руска ракетна атака срещу северния украински град Чернигов, на 100 километра от границата с Русия. Над 60 души са ранени, сред тях и деца.

Три ракети са ударили близо до центъра на града, а една е попаднала директно в 8-етажен жилищен блок в гъсто населен квартал.

Вячеслав Чауш, началник на Черниговската областна военна администрация, заяви, че руската армия е атакувала града с три крилати ракети "Искандер". 

Спасителните екипи продължават да претърсват отломките, а властите призоваха местните да дарят кръв.

Днешният руски въздушен удар беше нанесен в момент, в който продължаващата вече трета година война наближава критична точка заради липсата на допълнителна военна подкрепа от страна на западните съюзници на Киев. През зимните месеци Русия не постигна значителен напредък по 1000-километровата фронтова линия и се фокусира върху воденето на война на изтощение. Постепенно Украйна започна да изпитва недостиг на артилерийски снаряди, жива сила и бронирани машини, посочват военни анализатори. 

Пакетът от военна помощ в размер на 60 млрд. долара, чието одобрение от Конгреса на САЩ все още буксува, е от жизненоважно значение за Украйна, посочва АП. Говорителят на Камарата на представителите  Майк Джонсън в неделя заяви, че тази седмица ще се опита да придвижи приемането на помощта.