Русия ще се опита да поеме пълен контрол над Донбас в Източна Украйна, след като превзе град Лисичанск и пое контрол над ключовата област Луганск. Тази прогноза направи губернаторът на областта – Сергей Хайдай.

Според него сега Москва ще съсредоточи атаките си върху градовете Славянск и Бахмут в Донецка област.

Москва вече засили бомбардировките си в областта. Шестима души загинаха в Славянск. Обстрелван е и близкият град Краматорск.

Двата града, които се намират на територията на Донецка област, се сочат от военни експерти като възможна цел на бъдеща офанзива, след като стана ясно, че цялата Луганска област вече е окончателно под контрола на Москва.

В същото време, украински медии съобщават, че склад за боеприпаси е бил унищожен в окупирания град Снeжное в източната част на Донецка област.

Украинската страна аргументира изтеглянето си от Лисичанск със запазването на човешки животи и с превъзходството на руската артилерия, но се закани да си върне града. А Владимир Путин нареди на руските войски да продължат с офанзивата и ги поздрави за успеха.

„Всички, участвали в активните боеве и допринесли за победата в Луганск, трябва да си починат и да повишат боеспособността си“, каза Владимир Путин.

В същото време в Лугано започна международна конференция за възстановяването на Украйна. Планирана преди войната с фокус върху реформите и борбата с корупцията, сега целта й е изграждането на План Маршал – по подобие на плана за подпомагане на Германия след Втората световна война.

„Възстановяването на Украйна не е просто локален проект, а обща задача на целия демократичен свят“, каза Володимир Зеленски.

Според украинския премиер за целта ще са необходими 870 милиарда евро.