Новият украински парламент преизбра с огромно мнозинство премиера Арсений Яценюк.

Кандидатурата на Яценюк бе подкрепена от 341 депутати при само двама против и 7 въздържали се.

Новата Върховна рада, която бе избрана на 26 октомври и е доминирана от прозападните политически сили, се събра днес на първото си заседание.

В изказване пред Върховната рада Арсений Яценюк заяви, че Украйна не може да бъде победена. „На нашите плещи падна най-тежкото бреме, бремето на историческата отговорност да запазим държавата и да си извоюваме нашата независимост”, каза той.

„Украйна е във война, хората са в беда и от нас зависи дали ще спрем агресията. Ние се изправени пред външна агресия, а именно руско военно нашествие, което не е нищо друго, освен посегателство над териториалната цялост и нашата независимост, като опит да се унищожи Украйна”, подчерта премиерът.

„Може да се воюва с армия и армията може да бъде победена, но не може да се победи украинския народ и украинската нация”, каза още той.

Миналата седмица прозападните партии в страната постигнаха съгласие Яценюк да запази поста.

„Поради постигнатото от демократичните сили съгласие, очаквам коалицията да потвърди моето решение да номинирам Арсений Яценюк за поста министър-председател”, заяви тогава президентът Петро Порошенко, допълвайки, че парламентът ще гласува неговото решение на следващото си заседание идната седмица.

Предстои съставът на правителството да бъде подновен. Според украинския държавен глава става въпрос за пълна промяна.