Украинският конституционен съд отхвърли приетия от Върховната Рада (парламента) антикорупционен закон, насочен срещу обогатяването на високопоставени служители, предаде Асошиейтед прес. Това решение поражда загриженост за желанието на властите да се борят срещу ширещата се корупция и поставя под въпрос по-нататъшната жизненоважна за Украйна помощ от Международния валутен фонд.

Украинският клон на Трансперънси интернешънъл заяви по този повод днес, че след решението на съда най-малко 50 антикорупционни дела ще трябва да бъдат прекратени.

Според Конституционния съд законът е неконституционен, защото нарушава принципа на презумпцията за невинност, като задължава заподозрените служители да доказват законността на доходите си, вместо да задължава прокуратурата да доказва, че те са получени чрез корупционни практики.

Снимка: EPA

Законът бе приет през 2015 г. с цел да се изпълни условието на МВФ за отпускане на крайно необходими заеми. В резултат още същата година Украйна получи 17,5 милиарда долара помощ за извършване на реформи.

След решението на съда президентът Петро Порошенко каза, че ще даде указания на правителството да подготви нов законопроект за наказване на корумпирани служители, който да бъде представен спешно пред парламента.

Корупцията по върховете на властта е централен въпрос в кампанията за приближаващите президентски избори в Украйна, насрочени за 31 март.

Вчера един от главните съперници на Порошенко в президентската надпревара - експремиерката Юлия Тимошенко, призова за неговия импийчмънт заради медийно разследване на обвинения за големи корупционни схеми във военната промишленост.

Стотици демонстранти протестираха днес пред сградата на главната прокуратура, скандирайки "Смърт на мародерите".

Снимка: EPA