Обстановката в украинските градове продължава да е изключително напрегната в 21 ден на войната. Рано тази сутрин ракети застигат жилищния квартал „Шевченкивски“. Ударен е 12-етажен блок, засегнат е съседният девететажен. Ранени са двама души. В столицата поне до утре остава в сила 35-часов комендантски час.

„Как бихме могли да се чувстваме?! Ние сме руснаци, цял живот сме говорили на руски, никой не ни е обиждал заради това, нито задължавал да говорим украински“, коментира жената.

Според заместник-кмета на Мариупол руските войски държат 400 души, сред които лекари и пациенти, като заложници в болница в града. Украинските власти твърдят пък, че руски части са застреляли 10-има души на опашка за хляб в северния град Чернигов.

В специално интервю за bTV украинските военни потвърждават, че руските кораби са на по-малко от 100 километра от бреговете на Одеса.

„Сценарият за руски десант е в сила. Но ние сме готови. Одеса е подготвена да даде достоен отпор. Няма да допуснем да нахлуят далеч“, казва ген. Радион Башев, началникът на Военна администрация в Измаилски район

По думите му „руските кораби не спазват никакви правила“, „разполагаме със сателитни снимки“, от които се вижда, че идват от Крим.

Руският президент пък обясни, че за инвазията на Украйна си има причина.

„Заплахата за нас беше реална. С международната военна помощ в обозримо бъдеще пронацисткият режим в Киев можеше да се сдобие с оръжия за масово унищожение, чиято цел – естествено – щеше да бъде Русия“, заяви Путин.

От цяла източна Украйна в град Измаил пристигат бягащи хора. Оттук властите са организирали хуманитарен коридор чрез ферибот към Румъния.

Местен физкултурен салон се е превърнал в щаб на доброволците. Срещаме се с Роман, който в мирно време преподава в морския технически университет.

„Най-много храна и продукти има за жените и за децата. Искам да благодаря на всички обикновени хора, които даряват – те имат добро сърце“, казва Роман.

„Ние сме украинци, и българи, и гагаузи, това е общ проблем в нашата Бесарабия!“, допълва Галина.

След вчерашната си визита в Киев – демонстрация на европейската солидарност – днес премиерите на Полша, Чехия и Словения напуснаха Украйна. В Москва разговаряха първите дипломати на Русия и Украйна. В Анкара пък се срещнаха президентите на Турция и Полша. А Русия беше изключена от Съвета на Европа.

  • За първи път от век насам: Москва пропусна вноска по външния си дълг
  • Най-малко един загинал и шестима ранени, сред които и дете, при атаката на Киев
  • Ракетен обстрел порази стратегически важен мост в Украйна
  • Основна тема на срещата на Г-7 е войната в Украйна
  • Най-малко петима ранени след обстрела на жилищна сграда в Киев
  • Няколко експлозии са чути в Киев, има ранени
  • Русия обяви, че е установила пълен контрол върху Северодонецк
  • Украинската армия отстъпи Северодонецк, от „Азот“ са изведени над 800 цивилни
  • Украинските сили се изтеглят от Северодонецк
  • Зеленски за евроинтеграцията на Украйна: Това е началото на нова историята за Европа

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!