Бившият губернатор на Одеса и още по-бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили стои зад антикорупционните протести в украинската столица Киев, които от вчера блокираха района на парламента на страната. Това заяви пред bTV председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Върховната Рада Антон Киссе.

Той обясни, че гражданите искат да отпадне депутатския имунитет още сега, а не с новия състав на Върховната рада през 2020 г. Настояват още за независим антикорупционен съд с мотива, че сегашните съдилища не наказват виновните. В тази връзка обаче Киссе посочи, че текат съдебни дела срещу обвинени в корупция, а освен това през последните години в Украйна е проведена мащабна съдебна реформа.

Вчера протестите прераснаха в сблъсъци, като според народния представител в тях са пострадали двама граждани и двама служители на реда. По думите му и тази сутрин на площада остават 100-150 човека, като е издигнат и лагер с 30 палатки. Главният прокурор на страната Юрий Луценко обяви, че на този етап не се предвижда разчистване на площада от демонстранти.

Киссе беше категоричен, че опасност от нов Майдан няма – и в пиковия си момент е имало най-много 5000 души: „За нашите мащаби това не е голямо представителство”.

Вчера на протестите се чуха и призиви за оставка на президента Петро Порошенко, който се превърна в политически опонент на Михаил Саакашвили, след като лиши грузинеца от украинско гражданство.