На посещение в Брюксел първият вицепремиер на Украйна Валерий Хорошковски обеща да освободи бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда. В замяна обаче той настоя да бъде подписано споразумение за асоцииране на републиката към ЕС.

Според украински медии, на въпрос може ли промяна в украинското законодателство да реши проблема с Тимошенко, политикът отвърна, че като юрист е "против адаптиране на законодателството с цел задоволяване на нуждите на един човек." Същевременно той отбеляза, че "ако този проблем стане главна пречка пред нашата стратегия за присъединяване към ЕС, мнозинството в парламента може да одобри извънредни решения в този план."

ЕС отдавна изразява загриженост по повод здравословното състояние на Тимошенко, която преди дни обяви и гладна стачка. Дипломат номер едно на Общността Катрин Аштън настоява тя да получи неограничен достъп до адвокатите си, да може да бъде посещавана от членове на семейството си, а също така да й бъде уредена среща с посланика на ЕС в Украйна.

Юлия Тимошенко е зад решетките заради обвинения във финансови измами и злоупотреби, ощетили държавата, докато е била на премиерския пост. Самата тя и привържениците й обаче смятат, че става въпрос за разчистване на сметки и политическо преследване срещу нея.